Min blogglista

lördag 8 september 2018

Helt annat Island

   Utan tvivel är Arnaldur Indriadson Islands deckarkung och en av de skickligaste i Norden. I nyutkomna "Farlig Flyktväg" fortsätter han att berätta om Island under kriget. Den första boken i serien är "Det tyska huset". De två självlärda poliserna Flovent och Thorson får ett nytt uppdrag när ska de utreda om det finns samband mellan  olika dödsfallen - trots att det på ytan ser ut som helt olika händelser.
    Det börjar våren 1943 och andra världskriget når sin kulmen. I nordligaste Finland vid Barents hav i Petsamoregionen väntar en ung isländsk kvinna på att hennes fästman ska dyka upp från Köpenhamn. Slaget om Nordkalotten har ännu inte inletts men läget norr om polcirkeln blir alltmer spänt mellan tyskar och ryssar.
   Det unga parets plan är att fartyget Esjan ska föra dem långt bort från kriget och hem till Island. Men fästmannen kommer inte så kvinnan tvingas resa iväg på egen hand. När hon stiger i land på Island inser hon att även Reykjavik har drabbats av kriget. Amerikanska soldater finns överallt.
   Därtill spolas ett lik upp på stranden vid Nautholsvik och en ung man har blivit misshandlad av amerikanska soldater på en bar. En annan kvinna, som gärna umgås med amerikanerna. har försvunnit spårlöst. De båda poliserna har mer än fullt upp.
   Man läser gärna Indriadson för att han så skickligt manar fram en tid som inte mer
finns och målar bilden av ett helt annat Island.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar