Min blogglista

fredag 26 juli 2013

Intressanta ö-brott

   I höst kommer den första av skotten Peter Mays deckare med handlingen förlagd till Hebriderna ut på svenska, "The Black House" får den heta även på svenska .May, född 1951, är mångfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare och tv-manusförfattare och Blackhouse är första delen i hans »Isle of Lewis-trilogi«, om Edinburgh-polisen Fin Macleod. 
   Boken kom först ut i Frankrike, där författaren själv är bosatt, och vann bland annat det franska nationella litteraturpriset Cezam Prix Littéraire.
    Har läst två av böckerna i serien på engelska och de är ruskigt bra. Inte minst för att de så väl beskriver ett slutet ösamhälle där man håller ihop, i alla lägen Fin Macleod, polis i Edinburgh, tvingas återvända till den vindpinade ön i skotska Yttre Hebriderna där han en gång själv växte upp. för ett mord har begåtts på ön och det har likheter med ett annat på fastlandet.
  Återkomsten blir  också en resa i Macleods eget förflutna: Varje steg i hans jakt på mördaren blir en farlig konfrontation med vad som för länge sedan hotade att döda honom. Macleod är något långt mycket mer fasaväckande på spåren än han kunnat föreställa sig. och det dröjer inte länge förrän jägaren förvandlats till villebråd.
  Det här är ett författarnamn att lägga på minnet, var så säker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar