Min blogglista

lördag 20 juli 2013

Jazzålderns skildrare

   Scott Fizgeralds roman "Den store Gatsby", som kom ut 1925 är en briljant skildring av den så kallade "jazzåldern" - med all dess dekadens och överflöd. Boken fångar essensen av författarens generation och cementerade tidigt sin plats i den amerikanska mytologin. Boken har filmats en antal gånger, just nu går en ny filmversion av Gatsby på biograferna.
   Berättelsen om den gränslöst rike Jay Gatsby och hans kärlek till den vackre Daisy Buchanan, om extravaganta fester på Long Island 

är en skickligt skriven historia om Amerika på 1920-talet.
   Genom berättaren Nick Carraways distanserade ögon möter vi  Gatsby,  symbol för den amerikanska drömmen om att komma från enkla medel och för egen maskin slå sig fram till den absoluta toppen. 
   Gatsby förkroppsligar också Amerikas mest notoriska besattheter: pengar, ambition, girighet och löftet om att morgondagen erbjuder en ny start.
   Men framför allt är romanen en kärlekshistoria om Jay Gatsbys  passion för Daisy Buchanan. Paret möts fem år innan romanen börjar, när Daisy är en legendarisk ung skönhet och Gatsby en fattig officer. De förälskar sig i varandra, men när Gatsby tvingas ut i krig gifter sig Daisy med den osympatiske, men extremt rike, Tom Buchanan. När Gatsby återvänder från kriget är det med en enda ambition: att tjäna så mycket pengar som är möjligt,. När miljonerna är intjänade köper Gatsby ett gods på  på Long Island, anordnar överdådiga fester och väntar på att hon ska visa sig. När de två väl träffas utvecklar sig historien på ett sätt som inte skulle kännas främmande i en grekisk tragedi.

   Romanen är Scott Fizgeralds mästerverk och han skrev aldrig någonting lika bra igen. Har ni inte läst den så gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar