Min blogglista

tisdag 9 juli 2013

När sommaren vänder sig

"Sommaren har en vecka, som liknar ingen annan. Det är veckan kring mitten av juli. Då svänger sig sommaren kring sin axel. Då ändrar sig på några dagar allt. Men annorlunda är inte livet självt. Där ändrar sig också allt på några år."
  Den som skriver så insiktsfullt om hur sommaren vänder sig, just nu, är finlandssvenske publicisten Hans Ruin. Merete Mazzarella har valt titel till sin bok om åldrandet från Ruin - "Då svänger sig sommaren kring sin axel".
   Åldrandet är något som man bär med sig hela livet, skriver Mazzarella.  Boken handlar om konsten att bli gammal, om hur vi ser på åldrandet, om vad vi fruktar och hoppas på för egen del. Det är viktigt att komma bort från alla schabloner och lyfta fram det unika hos varje individ, inte minst hos äldre kvinnor.
   Hon ställer relevanta fråfgor, som: När blir man gammal? Varför har vi ett så kluvet förhållande till ålderdomen? Vad innebär det för självbilden och för relationerna till andra människor att bli äldre?  
   Hon granskar åldrandet i livet och litteraturen med briljans, humor och med många exempel. Som Tove Jansson, Hjalmar Bergman, Kerstin Ekman, Marguerite Duras och Herbert Tingsten. Boken var nominerad till Fakta Finlandia år 2001 men den är lika läsvärd idag som då. Texten har förvisso inte åldrats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar