Min blogglista

tisdag 16 juli 2013

Little Bee är angelägen läsning

  Romanen "Little Bee" av Chris Cleave har blivit en internationell succé och lovordats av många.
Det handlar om den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst två år på en flyktingförläggning utanför London. Tiden där har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig - ifall männen som tvingade henne på flykt skulle dyka upp. Hon är arton år när hon släpps ut från förläggningen.
  Men vaart ska hon ta vägen, utan pengar eller kontakter? Det enda hon har är ett visitkort till en person vid namn Andrew O'Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu.  Samtidigt, i en annan del av England försöker den nyblivna änkan Sarah O'Rourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hon tänker mycket på semesterresan till Nigeria för två år sedan som blev början på slutet för hennes familj. Allt förändrades den kvällen på stranden, då de mötte en flicka vid namn Little Bee.
   Jo, boken är både gripande aktuell och tragisk, men också hoppingivande. Men nåt är det som skaver, är det kanske hjältinnan som är lite för flickboksaktigt bra. Någonting är det som gör att jag inte ger mig villkorslöst inför berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar