Min blogglista

fredag 19 juli 2013

Ragdes debut var stark

  Norskan  Anna B Ragde har många läsare runtom i Norden. Nu ger hennes svenska förlag ut Ragdes debutroman från 1990, "En tiger för en ängel". Det är en stark barndomsskildring som angår alla, om saknaden efter den förlorade tryggheten.Redan här finns de teman som gjort hennes senare böcker så lästa: kärlek, familjeband och mänskliga relationer.

   Lotte är i bokens centrum, en ensam och känslig åttaåring. Hela året längtar hon till sommarlovet och sin älskade farmor och farfar på gården Perlevik vid fjorden. När hon väl är där försöker hon att inte tänka på den otrygga vardagen hemma i Trondheim. Mamma som bara gråter och stirrar ut genom fönstret. Pappa som försvunnit till sin nya kvinna och ett nytt liv. Ingen verkar bry sig om Lotte.
   Den här sommaren förändras allt. Lotte dras som vanligt till djuren och naturen runt gården, är med farfar ute på åkrarna och pratar mycket med farmor medan hon hjälper till med sysslorna. Men det går inte längre att fly från det jobbiga därhemma. På nätterna vaknar hon av skuggor som hotar henne, skuggor från föräldrarnas gräl och skilsmässa och trasar sönder sommaridyllen.
    En roman som tar ställning för barnet och visar hur egoistiska vuxna kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar