Min blogglista

måndag 11 november 2013

I Roms skugga

    Jag skrev tidigare här om Tore Jansons utmärkta bok "Germanerna", som också är nominerad till Augustpriset i fackklassen. Men nu har jag läst en bok på samma tema, som fördjupar bilden av samverkan mellan Romarriket och de germanska stammarna i norr. Det är Kent Anderssons "I skuggan av Rom - romersk kulturpåverkan i Norden".
   Århundradena kring vår tideräknings början dominerades Europa av det romerska riket. Det bredde ut sig runt Medelhavet och sträckte sig ända till gränsen mot Skottland i norr. Men så långt som till Norden nådde aldrig den romerska expansionen. Däremot påverkades människorna på många olika sätt av romersk kultur och det romerska sättet att leva.
   Andersson är docent i arkeologi och berättar den fascinerande historien om de mer än tusenåriga kontakterna mellan Norden och Romarriket.Från 100-talet e Kr till cirka år 1000 när vikingar ingick i den östromerske kejsarens livgarde.
    Med utgångspunkt från arkeologiska fynd och undersökningar från främst Sverige kastas nytt ljus över en  tämligen okänd del av historien, en tid som i Norden präglades av stora förändringar där romerska föremål och idéer dyker upp i oväntade sammanhang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar