Min blogglista

måndag 4 november 2013

Yrsa är ruskig och bra

  Isländskan Yrsa Sigurdardottir är en av Nordens mest hyllade deckarförfattare, och hennes böcker om advokaten Thóra Gudmundsdottir är lästa världen över. Eldnatt, den förra boken om Thóra Gudmundsdottir, nominerades till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman.
  Nu har en ny bok kommit på svenska, "Ödemark" heter den och den engelska titeln är "The Day is Dark". Den tar Thóra till Grönland där tre personer från ett isländskt gruvföretag försvunnit spårlöst i ett glesbefolkat kustområde på Grönland.  Thóra Gudmundsdóttir anlitas för att utreda deras öden. När Thóra anländer till Grönland upptäcker hon att även andra människor försvunnit kring gruvan.
   Lokalbefolkningen tror att det vilar en förbannelse över platsen. Ingen vill prata med Thóra och bli involverad i utredningen. Thóra finner sig snart strandad mitt ute i en ödemark, med ett fall som ter sig lika olösligt som platsen omkring henne börjar kännas fientlig.Och det finns någonting där ute...
  Jag har läst Sigurdardottir länge och hon blir bara bättre. Och hon kryddar med mytiska inslag som får gåshuden att träda fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar