Min blogglista

fredag 15 november 2013

I Wästbergs Stockholm

   I Stockholm utspelar sig de flesta av Per Wästbergs böcker, om det så är  romaner, dokumentärer eller memoarer. Han är en av de stora stadsskildrarna i likhet med Söderberg och Fogelström.
  Klara - en stadsdel i förvandling  från 1956, Östermalm från 1962, Kring Johannes från 1994 och Tio anteckningar om staden  från 2003. En riktig läsfest på nästan 500 sidor som binds samman av författarens klar blick på nuet och en poetisk känsla för stadens värden och en kunskap om historien och de människor som skapat staden.
  Boken om Johannes är en berättelse om en oförändrad oas mitt i huvudstaden, beskriven av någon som verkligen gillar miljön och i Tio anteckningar  reflekterar han kring Stockholms egenart, om gränsen mellan storstad och småstad, och visar hur man tar sig fram i stenstaden, nyfiket och fritt.
   Till hans åttioårsdag utges nu i en volym fyra av hans sedan länge utgångna Stockholmsskildringar:
   Han tränger in bakom fasaderna och berättar fängslande om hur människor levat och bott, i praktfulla salonger eller i källarverkstäder. Varsamt och noggrant tar han föremål och människor för att ge varje detalj dess egenvärde och återställer en mikrobit av stadens historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar