Min blogglista

torsdag 28 november 2013

Underbar sjöroman

Ni får ursäkta att det blir mycket marint just nu. Men idag har jag intervjuat danske författaren Carsten Jensen, som är på Ålandsbesök. Vi pratade mycket om hans stora sjöroman "Vi, de drunknade" som han gav ut 2006 och som är en global bästsäljare.
   Romanen handlar om havets lockelse och om befolkningen i den lilla danska staden Marstal på ön Aerö. Romanen är en bred episk berättelse om fyra generationer av sjömän. Det är en kollektivroman, berättad av stadens befolkning, ett allvetande och kraftfullt "vi".
  Romanen börjar med Laurids, som överlever när hans fartyg sprängs i luften under dansk-tyska krigets första sjöslag 1848, försvinner ut och kommer aldrig hem igen. Hans son Albert, går i land efter att ha stått öga mot öga med döden, ondskan och en far som förnekar honom. En påse pärlor har han gjort sig av med, men ett skrumphuvud har han med sig hem. Och så Knud Erik, som fostrats av Albert, och går till sjöss mot sin mors vilja och ställs under andra världskriget inför omöjliga val.
  Har ni inte läst den här sjöskrönan är ni lyckliga som har en stor
läsupplevelse kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar