Boken " Det goda sovjetiska köket - minnen, mat och längtan av Anya von Bremzen visar hur
mat - eller att inte få någon, att längta efter den, att frossa i den om man
hade tur - präglade Sovjetunionens hela historia. Matens ger livet betydelse.
I dag är Anya von Bremzen en framstående matskribent och
lever i skilda matvärldar: i den ena skriver hon om fyrstjärniga
restauranger, i den andra kan smaken av en enkel kolbasa få det
förflutna att visa sig i ett rosenrött skimmer.
En trång lägenhet där arton familjer delade samma kök - det varförfattarens barndomsmiljö i 1960-talets Moskva. Hon sjöng lovsånger till
Lenin och gjorde svarta affärer med amerikanska tuggummin. Livet var
trist och absurt. Och till slut
fullständigt outhärdligt. 1974 flydde Anya och hennes mor Larisa till
USA.
För att återskapa
detta förflutna, med alla dess dofter och smaknyanser, beslutar
sig Anya och Larisa för att förvandla Larisas kök till en tidsmaskin:
att tillaga maträtter - enkla eller överdådiga - från vartenda decennium
av den ryska och sovjetiska 1900-talshistorien. Tio sådana recept
återges i boken.Genom att beskriva dessa måltider får man sig
också till livs en gripande familjehistoria som sträcker sig över tre
generationer.
Hur var det att leva i ett land där varenda tugga hade
politisk betydelse? Anya von Bremzen skildrar vad maten betydde för
hennes familj, men också för landet som helhet - alltifrån Lenins
spannmålsrekvisitioner och till Chrusjtjovs brödköer och Gorbatjovs korståg för att ersätta alkohol
med mineralvatten.
Det här är en bok som berättar om matens livsviktiga roll som minnesframkallare. Varje emigrant kan känna igen den nostalgiska lyckan när näsan träffas av barndomens matminne.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar