Min blogglista

tisdag 30 september 2014

Om jägare och byte


Med  "Jaktturen" (Une partie de chasse)  har den franska författaren Agnès Desarthe skapat en både gåtfull och filosofisk roman, som ställer frågan om vem som är jägare och vem som är villebråd. Likaså blir det tid att fundera över vad det är att vara människa.
   Tristan hade varit motvillig till att följa med på jakten, men Emma hade insisterat. "Det är ett bra sätt att komma in i bygemenskapen", hade hon sagt. Men jakten går snett. En man skadar sig allvarligt och Tristan stannar medan de andra går efter hjälp. Under hotet av den annalkande stormen börjar Tristan återberätta sitt liv för den skadade mannen.
 
Den skadeskjutna kaninen som ligger gömd i Tristans jaktväska andas svagt. Tristan känner försiktigt efter med handen i den mjuka pälsen att pulsen fortfarande slår.  Hela tiden är han noga med att hålla kaninen varm och vid liv. "Lev", beordrar han i tysthet kaninen. "Om du lever är allting möjligt. Det som har gått snett kan rättas till".
  Så inleds även ett sällsamt samtal mellan den unge mannen och det intelligenta djuret, som undrar vad det innebär att vara människa.
  Som ni förstår är detta ingen käck roman om jaktens fröjder utan ett utforskande av vad det betyder att vara jägare och byte.Det finns vissa likheter med Paasilinnas "Harens år".

1 kommentar:

  1. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

    SvaraRadera