Min blogglista

onsdag 3 september 2014

Tillbaka till romanen

   Med "Son och far - historien om ett brott" återvänder Jörn Donner till romanen efter en paus på tretton år. 
  Romanen kretsar kring sökande och förnekelse.En son försöker hitta sin far medan en far försöker fly sin son, sin familj och småningom hela världen. Det brott som antyds i titeln gör inte romanen till en kriminalhistoria, tack och lov.
   David Ander, som fadern heter, har sedan skilsmässan i åratal levt i en form av rotlös exil, skadad av kärlek och ovillig att binda sig på nytt. Kvinnor kommer och går tills han av en slump träffar Maria. Hennes svalka möter hans och blir till erotisk hetta, och graviditet. 
   Men slumpen kan vara en trofast vän. Det som var tänkt som ett romantiskt möte förvandlas till panik, ambulans och polis. Davids affärsresor världen runt visar sig ha ett pris och handlingen berör också den palestinska konflikten. Det som varit självskrivet förvandlas till dyrköpta minnen, där han sitter i sin rullstol utan att kunna röra en tå i den dystra förorten Kervo norr om Helsingfors.  Men David Anders ärinte den som ger upp, genom en ny erotisk förbindelse återfår han än en gång livsviljan och något slags försoning sker till slut mellan son och far, mellan far och värld.
  Det är en vemodig berättelse av en författare som nog lånat många drag åt romanens huvudperson. Dialogerna är effektiva, det är bara vissa delar mellan dem som känns lite livlösa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar