Min blogglista

torsdag 18 september 2014

Till tidigt 60-tal

" Liv till varje pris" är den avslutande delen i Kristina sandbergs trilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal och rivningsvågen även drar fram över den ångermanländska småstaden kommer Majs trygga tillvaro allt mer i gungning. 
    Det är en roman om anpassning och överlevnad och skildrar en familj som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.
 Maken Tomas har bjudit Maj och deras tonåringar Anita och Lasse till Järvsöbadens hotell och pensionat. över påsken och Maj borde känna sig glad. Om hon bara inte hade haft den här yrseln.
Men nu ska hon göra sitt bästa för att vara en sällskapsmänniska med de övriga påskfirarna. Men oron finns där hela tiden. Är det bara medelåldern, oron för Tomas stretande med firman och nykterheten? Eller besvikelsen över Lasses slarv sista året i folkskolan och Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld?

    Kanske anar Maj hur förändringen har satts i rörelse utan att hon har verklig makt att hejda den.En förändring som vi nu, 50 år senare, kan se att inte alltid var så lyckad.
   Med trilogin har Sandberg rest ett monument över alla förbisedda hemmafruar och allt det arbete som aldrig blivit riktigt värdesatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar