Min blogglista

lördag 6 september 2014

Trenter håller än

En jubileumsutgåva av Stieg Trenter deckarklassiker ges ut med anledning av att 100 år gått sedan Trenter föddes. Böckerna innehåller foton av K W Gullers, förebilden till Harry Friberg, och alla böcker har ett nyskrivet förord av dottern Laura Trenter liksom kommenterade Stockholmskartor där alla brottsplatser och miljöer beskrivs
.
  "Kalla handen" från 1957 är en av mina favoriter, inte minst för språkets skull. Lodisen Kalle Isberg tror att döden lurar på Djurgården. Mitt i värmeböljan tror ha sig tryckt hans kalla hand utanför Lilla Hasselbacken. Han slår en nödsignal till Harry Friberg, som äter en god supé på Gubbhyllan, men gärna rycker ut till undsättning, bara för att kastas in i ett av sina mest hårresande äventyr.
  Spåret leder rakt in i storfinansen, till kretsen runt den mäktige företagsledaren Benny Rietz, där Harry Friberg och hans listige trätobroder, kriminalintendenten Vesper Johnson, ställs inför en rad svårlösta frågor. Många tvära krökar rundas innan romanen når sin våldsamt dramatiska upplösning och under tiden har läsaren fått en verkligt knepig gåta att fundera över.
   Trenters böcker är nostalgisk läsning för alla som gillar Stockholm och tidsandan som rådde i Sverige under 1940- och 1950-talen. De är vardagshistoriska dokument som berättar om små detaljer och större samhällsförändringar - tunnelbanan byggs, Vasa bärgas, tidningen Expressen startar och så vidare. Och mitt i den ofta trygga vardagen finns ond bråd död, spännande mordmysterier och familjedramer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar