Min blogglista

måndag 1 september 2014

Ny nordlig ton

Västerbotten är en viktig plats i svensk litteratur, många av de stora har sina rötter här - Lidman, Lindgren och Enqvist. Nu kommer en ny generation av nordliga författare, som Ida Linde.
  Nyutkomna "Norrut åker man för att dö" kan vara en roman om ett brott, men inte det man först tror. Den kan vara en roman om Västerbotten och om vad vi ärver och hur det arvet påverkar oss. Den kan också vara enbugning till Bruce Springsteens Nebraska. 
   Eller så är kanske Ida Lindes nya roman en plats där skräcken och rädslan får husera fritt. Platsen är Västerbotten. Sara och Benjamin har precis träffats och åker runt i en gammal Volvo. På en bensin­mack skjuter de pojken som står i kassan. Han blir det första offret på deras mordturné. 
   Làvra städar och Karim står i köket på Hotell Skellet när polisen dyker upp i jakt på mördaren. De vet vem de söker. Andreas måste lämna sin älskade Slavoj för att fara hem och begrava sin lillebror.
Kanske är det här en road movie, som rör sig fram och tillbaka. Linde struntar i läsarnas krav på kronologi och konsekvens. Det blir som det blir.
  Jag är inte säker på att jag tycker om berättelsen men den är ovanlig till formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar