Min blogglista

onsdag 15 oktober 2014

Bakom tidningskulisserna

    Har man varit aktiv tidningsläsare hela livet så har man förstås ett förhållande till olika tidningar. Det är därför med stort intresse jag läst Svante Nycanders bok "Makten över åsikterna - DN under Olof Lagercrantz och Sven-Erik larsson".
   När Olof Lagercrantz och Sven-Erik Larsson 1960 blev chefredaktörer för Dagens Nyheter, fick de identiska befogenheter. När meningarna var delade skulle styrelseordföranden agera skiljedomare. Ett i sanning omöjligt arrangemang. Alla trodde att karismatiske Lagercrantz snart skulle äta ut Larsson - men det blev tvärtom.
   De var i allt varandras motsatser till läggning och åsikter, och deras gemensamma chefstid var fylld av konflikter, som särskilt gällde ledarsidan. Lagercrantz kom att anamma 1960-talets vänstervåg och stöttades kraftigt av kulturredaktionen. Larsson var en klassisk journalist med bred kunskap om inrikespolitik och han ville verka för borgerlig samling. Ägarfamiljen Bonnier, som ofta var missnöjd med Lagercrantz, drogs in i konflikterna och försökte trycka på.
   Svante Nycanders, som var politisk chefredaktör på tidningen, kände båda och hans skildring bygger på tidigare outnyttjat material.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar