Min blogglista

måndag 6 oktober 2014

Om krig - och mat

  Ulla-Lena Lundbergs  roman Is Finlandiabelönades och nu är Petter Kummels förhistoria åter tillgänglig i en nyutgåva av romanen Marsipansoldaten, som kom ut 2001 och även den var Finlandianominerad. Det nya omslaget har Helena Kajander gjort och det passar väl ihop med Is-omslaget.
   I den här berättelsen är Petter en bifigur medan allt ljus är riktat mot de yngre syskonen Kummel som befinner sig mitt i sin blomstrande ungdom när kriget slår till. De är unga, och de utstrålar en paradoxal munterhet.
   De två sönerna, Göran och Frej, blir inkallade, medan den äldste, Petter, får ansvarsfulla uppgifter på hemmafronten. Den handfasta modern Märtha har en sällsynt förmåga att ge dagliga bekymmer en högre syftning. Och dottern Charlotte utvinner maximal romantik och dramatik ur krigsvardagen.
    Maten, som snart blir en bristvara, är bokens ledmotiv. Fett och sött står som symboler för all längtan och all kärlek som binder samman hemmafronten och soldaterna. Som fru Kummel säger: "När Molotov räknade Finlands soldater tänkte han inte på oss alla som står bakom dem."
    Lundberg skildrar livet i barackerna, vid fronten och hemma hos de oroliga anhöriga. Kriget är inte bara blodiga slag och dramatiska vändningar, minst lika mycket är det långa timmarna av väntan i kasernerna och i hemmen. Brev och paket skickas fram och tillbaka, så småningom kommer kistorna med de stupades kvarlevor.
   Det som gör Marsipansoldaten till en annorlunda roman om kriget är glädjen i själva berättandet.  Lundberg ger inblickar i krigsvardagen och trots grymhet och lidande blir kriget för sönerna Kummel ett sätt att frigöra sig från familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar