Min blogglista

fredag 3 oktober 2014

Om själens nattsida

   Merete Mazzarella hade aldrig tänkt skriva eb bok om monster. Ändå är det just om monster och om författaren till boken om Frankenstein hon gett ut "Själens nattsida" i höst.
  Och författaren till boken, Mary Shelly, dotter till feministpionjären Mary Wollstonecraft och gift in i den brittiska poesieliten har ett spännande livsöde.
   Bara nitton år gammal fick Mary Shelley en idé: Hon skulle skriva en roman om en man som skapar ett monster; ett liv ur död. Resultatet blev Frankenstein, en berättelse som än idag lever vidare i populärkulturen. 
   Mazzarella skildrar Marys stormiga och udda liv, hennes originella krets och äktenskapet med poeten Shelley, resorna och konflikterna  och den svartmålning som eftervärlden gett henne. I korselden mellan äktenskapliga krav, tidens vetenskapliga upptäckter och sin egen konstnärliga strävan framhärdade Mary Shelley som en tänkare med kännedom om själens nattsida, långt före Sigmund Freud.
  Kärnan i bokens resonemang är vad vill det egentligen säga att vara mänsklig. Och är det inte så att vi alla är kapabla att skapa våra monster. Boken bär Mazzarellas alla kännetecken, lärd, överraskande och ändå lättläst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar