Min blogglista

måndag 13 oktober 2014

Mycket privat Tove

"Brev från Tove Jansson" är ett urval brev till människor som stod Tove Jansson mycket nära. Boken har rexdigerats och kommenterats av Boel Westin och Helen Svensson.
   Det är fråga om långa, fortlöpande brevsviter. De sträcker sig från 1930-talet till 1980-talet, inledda av den sextonåriga Toves brev från tiden vid Tekniska skolan i Stockholm hem till familjen. Många av breven till föräldrarna genom åregår framför allt till Ham, Toves mamma, och  visar den starka bindningen till familjen..En stor och viktig brevsvit är till Eva Konikoff, den förtrogna och saknade vännen som emigrerade till USA 1941. Till henne skriver Tove intensivt levande - närapå i dagboksform - om krigets vardag och vånda, om konstnärskapet och kärleken, om lust och plikt, om missmod och förhoppningar. I breven växer också bilden av arbetet med mumin fram i dess olika former och faser.
  Tidningsmannen, politikern och ålänningen Atos Wirtanen fanns vid Toves sida från 1944 under många år, även om det planerade äktenskapet aldrig blev av. Breven till Vivica Bandler belyser den omvälvande passionen mellan dem och den långa vänskap som följde. En trogen vän blev med tiden Maya Vanni som varit gift med Toves ungdomskärlek, målaren Sam Vanni. Till konstnären Tuulikki Pietilä, som blev Toves livskamrat, skriver Tove till så fort de är åtskiljs; om allt som händer, stort och smått.
  Jag tänker när jag läser boken att det känns mycket privat. Naturligtvis upplysande men närgånget. Får mig att tänka på att gamla brev ska man inte spara, lika bra att låta dem gå upp i rök. Ifall att....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar