Min blogglista

måndag 20 oktober 2014

George Sand lever upp

Det var länge sedan någon skrev om George Sand (1804 - 76) på svenska. Men det har Lena Kåreland, professor i litteraturvetenskap, med sin färska biografi rått bot på."Ålska, det är allt! George Sand i liv och dikt" heter boken på nästan 500 sidor.Tidigare har Kåreland skrivit om bland annat flickböcker,  Lennart Hellsing och om Alfons Åberg.
  George Sand lyckades etablera sig som författare i en kvinnofientlig tid. Hon bröt mot många av de krav som gällde för en kvinnas uppträdande, och samtiden chockerades av hennes många kärlekshistorier med dåtidens berömdheter -
som Chopin. Skarpa angrepp riktades också mot hennes romaner, där hon ifrågasatte rådande normer, pläderade för kvinnans frihet och tog upp brännbara ämnen som sexualitet, incest och klassfrågor.
  Men hon var också, vid sidan av Victor Hugo, den mest lästa författaren i Frankrike och hon hade många läsare utomlands, både Selma Lagerlöf och Ellen Key läste henne. För den växande kvinnorörelsen var den frispråkiga Sand, som gärna klädde sig i manskläder, en viktig förebild. Själv trodde hon att hon skulle vara glömd 50 år efter sin död - men så blev det lyckligtvis inte.
  Jag har bara börjat läsa den här boken men den är mycket lovande. Rekommenderas till alla som vill veta mer om en udda och stark kvinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar