Min blogglista

måndag 19 oktober 2015

Är hunden smart?

Igår skrev jag om en japans kattbok - nu är det hundens tur. Per Jensens nya bok heter "Hur smart är din hund?" och på den frågan svarar nog de flesta hundägarna: väldigt smart! För det vet vi ju, att den egna hunden är otroligt smart.
   I den här boken har Per Jensen anpassat en rad av sina hundexperiment till enkla test som man kan göra själv tillsammans med sin hund. Boken är en handbok för hemmaetologen och de olika försöken kan enkelt byggas ut till mer omfattande experiment. Och det bästa av allt är att hund och ägare får några roliga stunder ihop och lär känna varandra bättre.
   Jensen har funderat mycket på hur hundar tänker egentligen.  Förstår den vad man säger, är den empatisk och har den känsla för rättvisa?
     Hundars speciella intelligens handlar om att kommunicera med oss människor, och etologer - beteendeforskare -  har på senare år kartlagt hundens inre liv med hjälp av olika vetenskapliga undersökningar.
    Jensen är professor i etologi vid Linköpings universitet. Hans forskning och undervisning handlar om beteendet hos hundar och andra djur och han föreläser ofta och gärna för hundägare över hela Skandinavien. Han  har tidigare gett ut Hunden som skäms , 2014, och det var en mycket upplysande bok om man vill förstå de fyrbenta bättre
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar