Min blogglista

fredag 16 oktober 2015

Karelska bilder

 Få ställen väcker lika mycket känslor hos finländare som Karelen. Här har inspiration till nationaleposet Kalevala hämtats och i Karelen har många konstnärer fått inspiration. Så Rainer Knapas essäsamling "Landet som var - karelska kulturbilder" tacklar ett område med många bottnar.
   För var ligger Karelen? Ingenstans, överallt eller öster om Finland?
   Det är en föreställning som bara finns i idévärlden och fantasin. Det är också ett verkligt geografiskt landområde, någonstans mellan Finland och Ryssland.  Karelen är också en krigsskådeplats och sedermera förlorad mark. Ett landskap att drömma om och längta till.
   För att förstå Karelens historia och nutid behöver vi förstå de idéer som skapat landskapet. Det är de här idéernas uttryck som Rainer Knapas tar sig an. Hans upptäcktsfärder går bland annat till 1700-talets Gamla Finland och Monrepos, han besöker krigsteatern där han ser Peter den store erövra Viborg, han begrundar 1800-talets studentromantik och karelianism och han sätter sig på Villa Golickes veranda.
 
Naturligtvis är Edith Södergran ständigt närvarande i det karelska. Hennes luftiga sommarklänningar hör samman med det sorglösa livet som levdes i trävillorna på Karelska näset innan revolutionen 1917 svepte bort både illusioner och byggnader. Det är en berikande bok som ger nya infallsvinklar på ett gammalt tema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar