Min blogglista

onsdag 21 oktober 2015

Det galna 70-talet

"Snö kan brinna" heter Katarina Mazettis nya roman och den handlar om fyra unga vänner som har gruppförlovat sig - de är förälskade i varandra men känslorna är inte besvarade - och bor tillsammans i ett kollektiv i 70-talets Umeå. En roman som är perfekt att pigga upp sig med under den mörka tid som väntar.
   De fyra växer, mognar, odlar giftfritt och framför allt spelar de folkmusik tillsammans i gruppen Snön Brinner.. Demonstrationer, fester och kärleksproblem avlöser varandra, livet är en revolution och ingen anar att två av dem inte har mer än några år kvar i livet.
Författaren har nog lagt in en del av sin ungdom i berättelsen, hon är ju en hejare på att spela dragspel.
   Huvudpersonerna Birgit, Vackergunilla, Joakim och Brecht beskrivs med stor ömhet och med massor av humor. Men här beskrivs också med vass ironi alla de tokvänstergrupper som existerade under årtiondet. Revolten mot det etablerade bär de fyra, oberoende av bakgrund, men musiken är den genomgående röda tråden och texten dansar fram till olika låtar.
   Mazetti är en rapp och vass samtidsskildrare som med  humor skriver om allvarliga företeelser. Hennes roman Grabben i graven bredvid , med samma grundton som den här, har sålts i 450 000 exemplar bara i Sverige.

1 kommentar: