Min blogglista

onsdag 14 oktober 2015

Om en kluven trakt

" Vårt värde" är en poetisk liten roman av Katarina Kieri om att växa upp i en trakt som gränsar till en gränstrakt. Det är en berättelse om en familj och om ett jag som ibland blir ett vi för att understryka kraften och motståndet, och för att göra det möjligt att berätta.
     Det finns en stad med hamnar, det finns byar där till och med hundarna talar finska.
Det finns mammor som säger ifrån och pappor som
     Det finns också en artonhundranio års gränsdragning som klyver tungorna i två delar, en som kan prata och en som inte kan.
vårdar vårens krokusar. Det finns levande bröder som sätter kurs mot yttersta havsbandet och det finns döda bröder som kanske allt beror på.. I den här världen finns grannfruar som har undulater och sådana som har migrän. Här finns de som heter Pellon Kalle och Säivin Britta och Pitkä-Pekka och Helgan Lasse.
   Det är en vass och osentimental berättelse om uppväxt och tillhörighet. Samma andas barn som Kieris tidigare bok "Morbror Knuts sorgsna leende". När jag läser om språket som förlorats tänker jag på alla som förlorat direktkontakten med barndomens dialekter, en språkförlust att ta på allvar. Det märker man senare i livet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar