Min blogglista

torsdag 22 oktober 2015

Bilder från Munkfors

Lars Lerin, av många betraktad som Sveriges bäste akvarellist, växte upp i bruksorten Munkfors i Värmland, och drömde redan som ung om att bli konstnär.
     Han hittade tidigt en förebild och en mentor i sin närhet - Axel Florin som föddes i Munkfors 1907 och försörjde sig som fabriksarbetare. Florin lyckades bli antagen till Slöjdföreningens skola i Göteborg och studerade där under en kort period - han hade helt enkelt inte råd att stanna kvar särskilt länge. Under hela livet fortsatte han dock att skapa på sin fritid, och vann ett visst erkännande som skulptör. Sin ateljé hade han i ett uthus, där den tonårige Lars också fick stå och måla.
   I Axels tid berättar Lars Lerin rakt och osentimentalt om ett livsöde som ligger så nära i tiden och ändå känns så avlägset. Boken illustreras dessutom av Lerins  målningar av hus, miljöer och människor som nu är borta. Det vilar en känsla av dröm över bilderna, de är detaljskarpa men ändå undflyende. .Axels tid är förvisso ett dokument över en försvunnen värld, men också en konstnärs hyllning till en kollega - en skildring av skapandets villkor och det obetvingliga behovet av att uttrycka sig i konsten.
     Liksom i Naturlära i fjol - belönad med Augustpriset - visar Lars Lerin att han inte bara är  akvarellmålare utan också en lyhörd och känslig författare, som kan skapa stämningar och närvaro i både ord och bild


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar