Min blogglista

torsdag 10 mars 2016

De åländska kollorna

Ann-Christin Wallers och Anni Wikbergs succéserie för barn har kommit med sin femte bok, "Kollorna och vildkattorna". Det är barnberättelser som använder sig av genuina dialektord och uttryck. I den här boken hittar jag det underbara ordet "göranslös", som betyder sysslolös. Det sades om en åländsk kvinna, Ryssö-Lena, att hon brukade "sitta göranslös som en karl"! Höjden av lättja, alltså.
  Här har kollfamiljen tröttnat på att ha tråkigt och när barnen i familjen hittar tre frusna och övergivna kattungar i skogen tar de hand om dem, naturligtvis. Också om grannen Viktigpetter protesterar till att börja med.
   Det är Ann-Christin Waller som hittar på berättelserna och att hon gillar klattor kan man inte ta miste på. Hon har tidigare skrivt tre böcker om katten Dylan Plymsvans, den förra kom i fjol och heter "Operation rädda havet" där kattinsatserna visar att ingen är för liten för att göra en stor insats.
   Anni Wikbergs uttrycksfulla illustrationer tolkar självständigt berättelserna och de är färgsatta i klara grundfärger. En riktig "bli glad av bok" ! Och låt inte beteckningen "barnbok" störa. Barn är man så länge man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar