Min blogglista

lördag 12 mars 2016

Kulturmannen och de andra

 "Kulturmannen och andra texter" av Ebba Witt-Brattström är nyutkommen. Att boken fått en titel som anknyter till fjolårets svenska debatt är naturligt och ett smart drag. Många var ju engagerade i den debatten.
   Så vad är då "kulturmannen"?
   Kort svar: högsta värdeindikator på kulturbörsen, narcissistisk sexist, symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen. Alltid på bekostnad av Kulturkvinnans lika geniala insatser. Så svarar författaren.
    Sega strukturer är bara förnamnet på den manliga dominansen. Fast i den här boken har Witt-Brattström samlar texter som belyser den envig som pågått för öppen ridå sedan Kassandra genomskådade den mångförslagne Odysseus knep och varnade för den trojanska hästen. Utan att bli hörd, förstås.
   Men här finns också essäer om Elin Wägner, Selma Lagerlöf, Sara Wacklin och Sigrid Undset och männen får också plats här. Från Sofokles och Sandemose t
ill Knausgård och författarens ex-make Horace Engdahl. För litteraturintresserade är det här en  intressant bok som uppmuntrar till vidare- och omläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar