Min blogglista

tisdag 15 mars 2016

Högvatten i Venedig

 Har just läst färdigt Donna Leons nya "Falling in Love", som inte alls är någon banal kärlekshistoria. Den handlar om operadiva Flavia Petrelli som sjunger Tosca i Venedig, och råkar ut för en riktigt hotfull stalker. Tur att Flavia känner kommissarie Brunetti sen tidigare.
  Det här är den tredje boken om Petrelli och opera, och opera är ett ämne som författaren vet mycket om och älskar. Jag gick på jakt i hyllorna efter mer Petrelli och kom på "Högvatten" från 1996. Den börjar med att operamusiken dånar ut i högtalarna och Flavia Petrelli står glatt sjungande ute i köket och lagar mat medan hennes älskade, den amerikanske arkeologen Brett Lynch, vilar i andra änden av våningen.
    Plötsligt ringer det på dörren och när Brett öppnar attackeras hon av två främmande män som misshandlar henne brutalt. Kriminalkommissarie Brunetti får av en händelse höra om misshandeln och söker upp Brett på sjukhuset. Sin vana trogen blir han indragen i en komplicerad utredning som inbegriper internationell konsthandel, stora pengar och mäktiga män utan skrupler.
    Vinterstormarna härjar i Venedig och dramatiken stegras i takt med högvattnet - det fruktade fenomenet aqua alta.  Leon bor i Venedig sedan trettio år tillbaka och kan beskriva staden i alla väder. Det här ären av hennes höjdare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar