Min blogglista

måndag 21 mars 2016

Trädgårdsfavorit

En av mina absoluta favoriter bland trädgårdsförfattare är Karin Berglund, författare, fotograf och trädgårdspersonlighet. En annan är Lotte Möller.
   Nu har Karin Berglund kommit ut med en ny bok, en sorts trädgårdsmemoar. "Det var en gång en trädgård - minnen från ett odlarliv" heter den och här berättar hon om sitt liv i trädgården. Om människor hon mött, böcker som inspirerat, trädgårdar som gjort intryck, om dofterna och färgerna, älsklingsbilderna i konsthistorien och om trädgården och odlingen som grunden och förutsättningen för hopp och liv.
  ”En bra trädgård är som en lyckad fest. Där finns allt. Skönheten, dofterna, överdådet, lyxen, minnena, myterna. Ingredienserna kan vara desamma, men hur helheten blir beror på dess människa”, konstaterar Karin Berglund i sitt förord.
   Hon berättar om vandringar genom syriska öknar där hon ser de röda anemonerna nästan studsa ur marken, och tar med läsaren in i möten med några av 1900-talets stora svenska och engelska trädgårdskännare.
   Författaren och filmaren Derek Jarmans trädgård på en stenig strand i skuggan av ett kärnkraftverk i södra England är en av hennes stora inspirationskällor. Varje växt han planterade riskerade att när som helst fällas till marken av vinden och saltet från havet. Hans trädgård handlade om hopp, om liv som på trots.
   ”Kanske är det mötet med honom som betytt mest för min föreställning om vad en trädgård kan vara,”skriver hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar