Min blogglista

onsdag 2 mars 2016

En stark minnesbok

När Tony Judt var sextio år fick han besked om att han led av en allvarliga neurologiska sjukdom  som var obeveklig: Hans muskler skulle gradvis upphöra att fungera. Inom en snar framtid skulle han vara död.
   För den förlamade Tony Judt var nätterna värst.Utlämnad till sin ensamhet måste han komma på något sätt att fördriva tiden i väntan på den befriande sömnen. Hans lösning blev att bläddra igenom sitt liv och sina tankar, fantasier och minnen tills han stötte på händelser, människor eller berättelser som kunde avleda hjärnans uppmärksamhet från den kropp där den var instängd.
   Natt efter natt, vecka efter vecka, genomreste Tony Judt sitt liv, för att på morgonen efteråt med hjälp av en kinesisk minnesteknik diktera vad han nyss erinrat sig. Det blev boken "Minneshärbärget"
I den finns ingen sentimentalitet, ingen botgöring, inte ångest som stör skärpan. Judt vet att han är på väg på en resa utan returbiljett. "Vi kan inte välja var vi ska börja våra liv, men vi kan sluta var vi vill. Jag vet var jag ska vara: på väg ingenstans ombord på det där a
lilla alptåget, i all evighet", skriver han.
   Tony Judt (1948-2010) föddes i London och utbildades vid King's College i Cambridge och École Normale Supérieure i Paris. Han har skrivit ett drygt tiotal böcker om historia och samhälle, mycket läsvärda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar