Min blogglista

tisdag 1 mars 2016

Lycklig eller normal?

"Varför vara lycklig när du kan vara normal?"är Jeanette Wintersons bok om ett livslångt sökande efter lycka. Det är en bok full av historier.
    Det handlar om en flicka som blir utlåst från sitt hem och är tvungen att sitta på trappen hela natten, det handlar om att ha en tyrann i stället för en mor, en mamma som har två uppsättningar löständer och en revolver i städskåpet och som väntar på domedagen. Det handlar om att växa upp i en strängt religiös familj i en industristad i norra England, en stad som ändrat utseende så mycket att den nästan inte längre finns och det handlar om universum som kosmisk soptunna med locket på – ingen kan fly.
   Det är också en bok om hur andra människors berättelser genom böcker och poesi kan bli ledstjärnor när man tappat både riktning och fotfäste och det är Wintersons självbiografi som fått formen roman. En gripande och rolig men samtidigt grym bok om sökandet efter tillhörighet, gemenskap, kärlek, en egen identitet, ett hem och en mor.
   Det här är Jeanette Wintersons berättelse om hur det gick till när hon valde att lämna sitt föräldrahem för att hon sexton år gammal hade hittat kärleken i en annan kvinna och hur hennes mamma reagerade på nyheten genom att på farstutrappen säga till sin dotter: ”Men varför vara lycklig när du kan vara normal?” Boken kom 2012 och finns även i pocket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar