Min blogglista

tisdag 15 januari 2019

Bildt som Big Dog

   Få politiker väcker så många känslor som Carl Bildt. Han är därför ett tacksamt objekt att skriva om och rutinerade journalisten Björn Häger har ett rikt material att ösa ur. Hans bok "Uppdrag Bildt" är en tegelsten på nästan 650 sidor och har nyligen kommit som pocket.
 Efter Dag Hammarskjöld och Olof Palme är Bildt i särklass internationellt Sveriges mest kände statsman. Han har beskrivits som politikens rockstjärna men också som en teflonman som skickligt skakar av sig skandaler och misstag. Hans förmåga att pricka in dräpande svar är välkänd och han har själv blivit ordentligt tilltvålad genom åren. Av USA:s ambassadör beskrivs Bildt som: Medium Size Dog with Big Dog Attitude.
    Björn Häger tecknar ett sammansatt och närgånget porträtt av en av vår tids mest intressanta personligheter, som funnits i den politiska maktens centrum under snart fem decennier. Historien om Carl Bildt är också en berättelse om Sverige, från sextiotalet och fram till idag.Och trots sin tjockhet är boken lättläst och man får sig många aha-upplevelser till livs.
    Det är inte utan att man önskar sig en politiker av Bildts kaliber tillbaka i politiken. Det skulle behövas en Big Dog för att få tyst på allt bjäbbande från rastgården.


1 kommentar: