Min blogglista

onsdag 2 januari 2019

En Atwood som håller

Margaret Atwood är bosatt i Kanada och en av dem som nämns i Nobelprissammanhang. Fast hur det går med det priset vete håken. Nå, en dag som denna när man kurar inne, har jag tagit itu med att läsa om hennes roman "Kattöga" som kom på svenska på 80-talet och är en av mina favoriter
. Nu finns den i ny och snitsig pocketutgåva.
   Den handlar om snart femtioåriga konstnären Elaine Risley återkommer till sin hemstad Toronto för en retrospektiv utställning. Ett halvt liv tidigare flydde hon staden och ett omöjligt äktenskap. Men inte bara utställningen blir en tillbakablick. Hela hennes tidigare liv passerar revy.
    Vad hände med hennes plågoandar från skolan? Cordelia var den värsta av dem, men blev så småningom en förtrogen. Var hon den barnsliga ondskan personifierad?
   Romanen kan läsas som en till synes enkel berättelse om en ung kvinnas väg till konstnärsskap och mognad. Men den spänner över bråddjup och ställer de svåra frågorna om ondskan, om flickors vänskap och fiendskap och vad uppväxten gör för att forma människor..
   Margaret Atwood har utkommit med mer än fyrtio romaner, diktsamlingar, noveller och essäer sedan debuten 1961. Hennes roman Tjänarinnans berättelse har blivit tv-serie, film, opera, teaterpjäs, balett och seriealbum.

1 kommentar:

  1. Tyckte mycket om Kattöga, men det var länge sedan nu. Läste mycket Atwood innan "Oxyx and Crake" som jag inte alls fastnade för. Borde kanske ge henne en ny chans. Eller läsa om :)

    SvaraRadera