Min blogglista

onsdag 16 januari 2019

Harens fel ?

Agneta och Xavier har levt i ett långt äktenskap. I takt med att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla. Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. Helena von Zweigbergks nya roman heter "Totalskada".
     De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada.
   Men när katastrofen kommer är det utifrån. Och den ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen?
   Helena von Zweigbergk gör det bra. Med stor pricksäkerhet lyckas hon fånga vad som händer i en lång relation när den ena parten helt plötsligt glider undan. Osäkerheten som uppstår hos den andre. Rädslan. Man skulle ju dela allt. Dessutom inträffar en katastrof som ställer hela Agnetas och Xaviers relation på sin spets och som tvingar dem att se tillbaka på sitt liv tillsammans. För medan Agneta står och funderar på trappen med en cigg i handen, glömmer hon bort att hon bryner en harstek på spisen. Kanske är det lite väl dramatisk att nästan hela huset går upp i rök, men det är ett effektivt  sätt att få fart på en berättelse och peka på vad som är viktigt för vem.
   Så jo,det är en läsvärd relationsroman men på sistone har jag läst för många. Måste hitta någonting helt annorlunda nu
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar