Min blogglista

lördag 5 januari 2019

Onödighetsvarning

Varje år registreras runt 15 000 nyautgivna böcker i Sverige. I bibliotekens samlingar finns ytterligare några miljoner titlar. Alla kan inte vara nödvändiga att läsa tycker kulturella diversearbetarn Kalle Lind.
 Några av böckerna måste vara för smala, för inaktuella, för ointressanta, för konstiga, för snuskiga, för putslustiga, för religiösa, för kommunistiska och för fixerade vid Bert Karlssons tarmar för att vara relevanta. Någon måste göra ett urval. Någon måste sålla bort det man inte måste läsa. Någon måste läsa sig igenom en del av de där böckerna för att sedan konstatera att det där var fullkomligt onödigt.
   Kalle Lind antog utmaningen.I "88 böcker du inte behöver läsa" listar han 88 böcker som du kan klara dig utan. Böcker med konstiga recept, böcker om märkliga ämnen, böcker av udda författare, böcker som tidens tand har gnagt sönder för evigt. Böcker som är absolut onödiga och just därför så väldigt fascinerande. Det är den ultimata guiden till böckerna du inte visste fanns. Och det är också en bok som med humorn som drivmedel sågar ett antal böcker.
   Upplägget är väntat men nog hade det varit roligare om Lind vågat väljs ut 88 klassiker som han tycker är fullständigt onödiga. Tänk om man fått läsa om Fröken Julie och Herr Arnes penningar som onödiga. De motiveringarna hade varit intressanta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar