Min blogglista

onsdag 30 januari 2019

Stora olikheter

Den ena var blond, den andra mörk, en var konstnär, den andra författare, en var foglig, den andra rebell. Hélène och Simone de Beauvoir stod trots sina olikheter varandra nära.Om detta syskonpar skriver Claudine Monteil i "Systrarna Beauvoir. Syskonkärlek och rivalitet".
   Deras relation präglades av förtrolighet men också av rivalitet, svartsjuka och förakt. I sin frispråkiga biografi berättar Claudine Monteil ingående hur dessa två systrar, oberoende av sina meningsmotsättningar, tillsammans var frontfigurer i kvinnorörelsen. Politiskt var de mycket olika. Simone, inspirerad av livskamraten Sartre, befann sig långt ut på vänsterkanten och beundrade både Stalin och Mao. Hélène var borgerlig, gift med en diplomat och bodde i många olika länder. Simone brukade pika henne för småborgerlighet.
   Monteil, som ingick i systrarnas innersta vänkrets, ger
en initierad skildring av det intellektuella och konstnärliga livet i Paris, från och med andra världskriget fram till vår tid. Claudine Monteil är författare och historiker. På svenska finns av Monteil sedan tidigare De som älskade friheten. Berättelsen om Jean-Paul Sartres och Simone de Beauvoirs livslånga förhållande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar