Min blogglista

torsdag 24 januari 2019

Välja vem man är?

  " Brevet från Gertrud" av Björn Larsson är en roman om identitet, om i vad mån man själv har rätt att välja. Och om det pris man kan få betala för att hävda sin rätt.
   Historien börjar när Martin Brenner står i en minneslund tillsammans med sin fru Cristina och sin dotter Sara. I handen håller han en urna med askan efter sin mor, Maria, som dött, åttiofem år gammal. Visst känner han saknad efter henne, men de kom aldrig varandra riktigt nära, mellan dem fanns alltid en skugga av sorg som Martin inte förstod.
    Efter begravningen kontaktas Martin av en advokat. Av honom får Martin veta att Maria inte var det tyska flyktingbarn han hittills trott, utan en överlevande från Auschwitz och judinna, vars riktiga namn var Gertrud.  Advokaten läser upp ett brev från Gertrud där hon förklarar att hon dolt sanningen, av rädsla för att historien skulle upprepa sig och för att Martin själv skulle ha friheten att välja vem han ville vara. Martin kan alltså, som en av få, välja om han vill bejaka sin judiskhet eller inte. Om han inte säger något till någon kommer han att förbli den han är. Men då kommer han att upprepa det hans mor gjorde mot honom. Ska han våga berätta och vill han ens göra det?
   Inga kommentarer:

Skicka en kommentar