Min blogglista

söndag 27 januari 2019

Ett hemligt liv

Martin Kylhammars biografi över ett förhållande heter "Ett hemligt liv". De två som så omsorgsfullt håller sina liv hemliga är Verner von Heidenstam och hans största och sista kärlek, danskan Kate Bang.
   Det här är en biografi över ett hemligt liv. Om passioner, spioner, kärlek och krig, om resor, svek, ömhet och samvaro. Om ett liv mellan första och andra världskriget.Och så hemligt var det ju inte, detta förhållande mellan den åldrande skalden och den yngre danskan. Det sågs rentav som skandalöst.
   Martin Kylhammar, som är vår tids store kännare av Heidenstam, ger sig på jakt efter spåren av detta hemlighållna liv. De leder till dammiga vindar, bortglömda lådor, undanstoppade kuvert och pärmar. Till hundratals kärleksbrev från Verner, till Kates fascinerande dagböcker om deras tjugoåriga liv tillsammans; rättegångsprotokoll och testamenten, naziagenters infiltrationsrapporter, privatdetektivers undersökningar av hemlighållen erotik .På så sätt följer vi detta par dag för dag.
   Men snälla, varför överlasta skildringen med så många detaljer. Det är kanske oemotståndligt för författaren, som känner alla detaljer, men man bör tänka på läsarna också.Drygt 640 sidor tar tid att läsa och jag tror formatet skrämmer många, även vana läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar