Min blogglista

måndag 7 januari 2019

Roligt om pengar

    "Svenska förmögenheter" av Göran Hägg är en bok om pengar som kan läsas av alla  - en sorts ekonomisk historia med människan i centrum. Utan att begripa siffror, vilket för övrigt torde ha gällt flera av de förmögenhetsbyggare som skildras, kan man här förstå hur pengar fungerar, har fungerat och alltid kommer att fungera.
   Göran Hägg skildrar med gott humör och stor sakkunskap allt från rövarbaronernas och bankirernas gyllene år vid mitten av 1800-talet till de senaste årens euromiljardärer med kontot i Liechtenstein, hjärtat närmast plånboken och makten i Sverige.De svenska förmögenheternas framväxt utgör strålande underhållning fylld av kärlek och skilsmässor, nepotism och svek, uppgång och fall.
   I boken finns också välfärdsstatens stora förmögenhetsbyggare, till exempel Rausings, Kamprads, H&M-Perssons och Stenbecks, liksom de senaste mogulerna, EF-Hult och olje-Lundin.
   Läsaren får också följa förmögenheter som överlevt sedan den moderna kapitalismens gryning på 1800-talet så som Wallenbergs, Bonniers, Johnsons och Söderbergs, medan det för andra gått betydligt sämre, som till exempel skeppsredarfamiljen Broströms, skogspatronerna Kempe och cementbaronerna Wehtje. Imperier som försvann med sina skapare är Alfred Nobels och Ivar Kreugers.
   Göran Hägg har skrivit en briljant bok om vad som skapar förmögenheter och vad som upplöser dem och den står sig bra på grund av stilen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar