Min blogglista

fredag 17 augusti 2012

De som älskar choklad


Fasaden är vitkalkad, fönsterluckorna röda och ovanför dörren hänger en handmålad skylt: La Céleste Praline – Chocolaterie Artisanale. Vianne Rochers chokladbutik har öppnat.
Byborna i  Lansquenet-sous-Tannes i södra Frankrike kan inte tro sina ögon. Det fula och nedgångna bageriet har förvandlats. Nu är det lilla huset lockande som en karamell i cellofan.
   Viannes underbara choklad ger byborna livsglädjen tillbaka,  men det ses inte med blida ögon av prästen Reynaud. Han härskar över sin församling med järnhand och har kämpat mot frestelser och sinnliga begär hela sitt liv. Vianne blir symbolen för allt han föraktar och han bestämmer sig för att göra vad han kan för att få bort henne från byn.
   Joanne Harris underhållande roman "Choklad" kom ut 1999 och blev stor succé. Den har filmats med Johnny Depp, Juliette Binoche och Lena Olin i huvudrollerna - även det succé. Harris har skrivit många underhållande romaner om det goda livet och om starka kvinnor. Frågan är om någon slår den här berättelsen om söt choklad och kvinnlig list.
   Läs den om ni inte gjort det - eller läs om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar