Min blogglista

tisdag 21 augusti 2012

I en kosmisk soptunna


"Varför vara lycklig när du kan vara normal?" - den frågan ställer Jeanette Wintersons adoptivmamma till Jeanette och den frågan har också blivit titel på en mycket självutlämnade memoarbok som nu kommit på svenska.
   Den här är en bok om ett livslångt sökande efter lycka och en bok full av historier. Det handlar om en flicka som blir utelåst från sitt hem och är tvungen att sitta på trappen hela natten, det handlar om att ha en tyrann i stället för en mor, en mamma som har två uppsättningar löständer och en revolver i städskåpet och som väntar på domedagen, det handlar om att växa upp i en strängt religiös familj i en industristad i norra England.Det handlar om arbetarklassungar som ingen väntar sig någonting av och om hur en flicka kan förstå att universum är en kosmisk soptunna med locket på - ingen kan fly.
  Väldigt mycket är det en bok om hur andra människor genom böcker och poesi kan bli ledstjärnor när man tappat både riktning och fotfäste. Här finns en gripande episod om hur T S Eliots poesi blev en frälsarkrans till den olyckliga fickan.
  Det är en gripande, rolig men samtidigt grym bok om sökandet efter tillhörighet, gemenskap, kärlek, en egen identitet, ett hem och en mor.
  Den här boken hör till de böcker i höstutgivningen man inte bör missa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar