Min blogglista

måndag 6 maj 2013

Att skriva sig ett land

 Diana Nayeri heter en exiliransk författare bosatt i USA. Hon har skrivit en roman om längtans makt men vänt på perspektivet.
 I "En tesked jord och hav" skriver hon om en liten by i norra Iran. Där bor 11-åriga Saba Hafezi och hennes tvillingsyster Matab. Det är början av  i början av 80-talet och flickornas största intresse är Amerika. De gör listor med engelska ord, samlar på illegala Life-tidningar, insmugglade band med tv-serier och pop-musik. 
   Så när Sabas mamma och syster försvinner och lämnar henne och pappan ensamma i Iran är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne. Förtvivlad längtar hon efter dem och efter det västerländska liv hon tror har förvägrats henne. Men hennes föräldrar har lärt henne att hela livet står skrivet i blodet och att tvillingar lever samma liv, även om de är åtskilda av jord och hav. 
  Man får följa Sabas uppväxt och hur hon föreställer hur hennes syster upplever den västerländska versionen av hennes liv. Men där Sabas värld innehåller begränsningarna och brutaliteten under det islamistiska styret har hennes syster en frihet och kontroll som hon själv bara kan drömma om.
  I efterordet skriver författaren att hon bara genom att föreställa sig kan få en glimt av livet i Iran. Ett land hon längtar efter, som man gör med barndomslandet, men som är stängt för henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar