Min blogglista

onsdag 29 maj 2013

Om att längta tillbaka

  "Sommarboken" heter en av Tove Janssons mest älskanvärda böcker. Nu har brittiska debutanten Emylia Hall gett ut en roman med samma titel. Det är en roman som handlar om att längta tillbaka till tider som gått och samtidigt inse att man inte kan gå tillbaka i sina gamla spår.
   Beth Lowe arbetar på ett konstgalleri i London. En dag får hon ett tjockt brev med posten - ett brev som vänder upp och ner på hela hennes tillvaro. Där framgår nämligen att hennes mamma, som hon inte haft kontakt med på många år, är död. 
  I brevet finns också en bok med foton som mamman har gjort och döpt till Sommarboken. Beth har under lång tid förträngt sina barndomsupplevelser, men nu återvänder de med full kraft alla. De förtrollande somrarna hos hennes bohemiska mamma i den lilla konstnärsstaden vid sjön i Ungern ställs i kontrasten mot det stillsamma livet hos pappa i England. Och så den allra sista, fruktansvärda sommaren.
  Boken sägs ha delvis självbiografiska inslag, författarens mamma är också ungerska. Det är också en gripande mor-dotterhistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar