Min blogglista

torsdag 2 maj 2013

Om de stora frågorna

  Den här boken kommer att ruska om din invanda uppfattning om den verklighet och vardag du tar för självklar. Det lovar författaren Jonathan Lindström om boken "Medvetandets gåta".
  Han är arkeolog och vetenskaplig författare men har också skrivit om mord under stenåldern. 
  Oavsett om man är religiös fundamentalist, hårdnackad naturalist eller en lagom vilsen och nyfiken människa mitt i livet precis som de flesta av oss kan boken ge tankegods för vidare funderingar. För det här är inte en bok som ger alla svar, det är en som får läsaren att själv börja. 
   Här avhandlas frågan om hur hjärnan fungerar, vad själen och medvetandet egentligen är och vad som kan tänkas hända efter döden - och om det är de allra största och mest intressanta mysterierna i universum.Vad betyder det om universum är oändligt? Försvinner jag för alltid när jag dör?  
   Boken diskuterar maskhjärnor och schimpansritualer, berättar om istidsjägarnas begravningar och medeltidsbiskoparnas idéer om själen. Han kastar sig över den moderna hjärnforskningen och kosmologins yttersta frågor, förklarar och visar att det som räknas som vetenskapens svåraste ämnesområden faktiskt är begripliga för vem som helst.
    En trevlig bok eftersom den får läsaren att känna sig intelligentare när boken är slut.
   Och hur många böcker kan man, ärligt, säga det om?

1 kommentar: