Min blogglista

måndag 20 maj 2013

Om ett poetiskt liv

 Under närmare ett halvt sekel har Gunnar Harding som författare, översättare och kritiker befunnit sig i centrum av det svenska kulturlivet. Avspänt och med en stor portion självironi berättar han här i "Mitt poetiska liv"om uppväxten i läkarvillan i Bromma utanför Stockholm, om de poetiska miljöerna i 60-talets swinging London och hippieerans USA och det svenska 70-talets  poesimanifestationer.
    Harding porträtterar också vänner bland  bildkonstnärer och skildrar turnéer med glada jazzbohemer, teaterexperiment med Peter Stormare liksom arbetet med den nya bibelöversättningen. Hans berättelse innehåller vänliga humor, som i anekdoterna stundtals slår över i ren uppsluppenhet,  och det gör hans memoarer till underhållande läsning. 
  " Varför skrev jag då den här boken? Hur jag än försöker kringgå frågan, så mynnar motiveringen trots allt ut i fåfänga och en gammal mans behov att tala om var han kom ifrån och den epok han levat i. "Så skriver harding i förordet.
  Och låt oss inte glömma att han är en verklig kännare av brittisk litteratur. I "En katedral av glas" berättar han om trion Keats, Shelly och Byron på ett lysande sätt. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar