Min blogglista

lördag 18 maj 2013

Homans fyrtioetta

Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren från Gamla stan är still going strong. I Jan Mårtenssons 41:a Homanbok, "Den grekiska hjälmen", fortsätter antikviteter att ställa till med besvär.
   Homan är på en god väns bröllop i Shakespeares födelsestad Stratford-upon-Avon, där han träffar en förmögen svensk musikproducent som  bor i Schweiz. Han är också samlare på exklusiv nivå och inriktar sig på antikviteter från Grekland och Rom. Nu finns en magnifik bronshjälm från 500-talet f.Kr. till salu på en utställning i Miami Beach. Den kunde ha burits av en grekisk krigare vid slaget vid Marathon och är ett unikt föremål av museiklass. Samlaren ber Homan köpa in hjälmen för hans räkning, priset är inte några problem.
  Homan tar uppdraget, reser till Miami och imponeras av den storslagna art déco-arkitekturen i Miami Beach. Han köper hjälmen, men det förändrar hela hans tillvaro och visar sig få dramatiska konsekvenser, inte bara för honom själv. Handlingen går från antikens Grekland via England och Florida till en idyllisk herrgård där Homan fångar gammelgäddan.. 
  Precis som vanligt blandar Mårtensson en drink av kända ingredienser. Läsaren vt precis vad som väntar men läser ändå med förtjusning. För med Homan är det så att antingen gillar man honom oreserverat eller så avskyr man honom.

1 kommentar:

  1. Denna väntar på mig i hylla. Ser så fram emot att läsa den!

    SvaraRadera