Min blogglista

torsdag 23 maj 2013

Kriser och persikor


Joanne Harris roman "Choklad" blev enmegasuccé och filmatiserade av Lasse Hallström. Nu återvänder Vianne Rocher från den romanen till den lilla sydfranska byn Lansquenet. 
  I romanen "I persikoträdets skugga"
har det gått fyra år sedan Vianne och Roux återförenades i Paris. De lever tillsammans med barnen på hans husbåt som numera också hyser ett chocolaterie. Men en dag får Vianne ett brev från Lans­quenet, med bud om ett dödsfall och en gåva som gör att den lilla familjen återigen bryter upp och flyttar tillbaka till byn där allting började.
   Men ingenting är längre sig likt i den lilla byn, även om allting finns kvar. I kvarteren som kallas för Les Marauds har en koloni med invandrade marockaner slagit sig ned och plötsligt är luften i Lansquenet fylld av orientaliska dofter. Den unga muslimska kvinnan Inès Bencharki ber inte om ursäkt för sitt ursprung och konfronterar byprästen Francis Reynaud i samband med ett moskébygge.  
  Han vänder sig i sin nöd till Vianne, som en gång hans svurna fiende, för att försöka överbrygga klyftorna mellan kristna och muslimer. Är Vianne den som kan rädda freden och samförståndet i Lansquenet?
   Harris skriver underhållande men håller fingret på tidens puls. Idag ser många europeiska länder hur gamla mönster bryts och nya tvingar sig på. Hur man förhåller sig till den nya folkvandringstiden kan vara en av de viktigaste framtidsfrågorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar