Min blogglista

tisdag 28 maj 2013

En gräslig familjehistoria

   Namnet Borgia är synonymt med den korruption, nepotism och girighet som i renässansens Italien. I "Borgai. Berättelsen om en ondskefull familj" tar brittiske populärhistorikern Christopher Hibbert läsaren med till en familj som får Gudfaderns anhang att blekna.
   Familjen Borgia, med rötter, stora jordegendomar och kyrklig makt i Spanien, blev ökänd för att lägga beslag på makt, förmögenheter och land var dan kom åt. Titlar såldes, mutor gavs öppet och äktenskap och mord arrangerades. Den dramatiska historien om denna dynasti, som var den mest inflytelserika maktfaktorn i renässansens Italien är djupt fängslande.Den gör det också lättare att förstå Martin Luther och hans vrede mot en kyrka som helt spårat ur och saknade moralisk kompass.

  Den mäktige och rovgirige Rodrigo Borgia, känd som påve Alexander VI, var centralgestalten i denna dynasti. Två av hans sju påvliga barn blev också mäktiga och berömda: Cesare, som var förebild för Niccolò Machiavellis Fursten och hans dotter Lucrezia Borgia som med Cesares hjälp mördade sin make.
  Nog kan man vara glad för att ha den släkten på betryggande avstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar