Min blogglista

onsdag 15 maj 2013

I okända trädgårdar

Små frön sås säkert under årens gång,
men vad dessa sedan utvecklas till
kan ingen förutspå.


Så börjar en av Carita Nyströms trädgårdshistorier i nyutkomna "Det börjar alltid med ett frö" som har underrubriken Trädgårdshistorier.
  Carita Nyström är född i Vasa och fter år i Helsingfors är hon nu bosatt i Korsnäs sedan 1981. Sedan debuten 1975 har hon gett ut tiotal böcker med poesi, prosa och essäer.
   Boken med trädgårdshistorier är baserad på hennes långa intresse för trädgårdshistoria och -litteratur. Hon är själv amatörodlare.
  Här ger hon glimtar ur trädgårdens och olika växters historia. Hontar läsaren med till några trädgårdar som hon besökt, en i Dalarna, en i Danmark och ett par i Österbotten. Själv blev jag förtjust i beskrivningen av Per Kalms gård på Runsala i Åbo, växtkunnig Linnélärjunge som tog hem en massa exotiska plantor från resorna i Nordamerika. Intressant också att läsa om Gabriel Aspengrens trädgård i Jakobstad, trädgårdar som är förvånande lite omskrivna.
   Boken är inte tänkt att vara en handbok, men vill ge inspiration åt dem som antingen har en trädgård eller drömmer om en. Boken är rikt illustrerad mest med fotografier tagna av författarens son, Dag Ågren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar